Waar we goed in zijn, is zaken overdenken, piekeren, ons zorgen maken en stress in stand houden. Maar we hebben er wel last van! Hoe komt het dan dat we dat toch doen? En waarom zijn we daar ook nog eens heel erg goed in?! Als we er ook stiekem veel last van hebben?
Monkey mind
Eigenlijk is dit juist het meest wezenlijk onderdeel van het menszijn. Namelijk dat we hersenen hebben waardoor we dus ook in staat zijn om op basis van alleen aannames, overtuigingen of gevoel theorieën te bedenken. Waaronder negatieve overtuigingen creëren. Er komen waarheden tot stand die niet waar zijn, maar in jouw beleving wel.
Dit is hoe we overleven
Doordat we de capaciteit hebben om verbanden te leggen, vooruit te denken en we instaat zijn zaken te overzien. En hier zelfs een verwachtingspatroon aan koppelen. Ook emotioneel. Maar dit is ook wat zorgt dat je kunt anticiperen en veerkracht ontwikkelt. Wat is dan eigenlijk het probleem?
Dat wat we bedenken, wat goed, mooi en perfect moet zijn ook hetgeen is wat we gaan nastreven. En dat iets altijd moet zijn zoals we het hadden bedacht.
Watskeburt!?
Maar we weten ook dat het in de praktijk eigenlijk nooit gelijk zo uitpakt. En wat er dan gebeurt, is dat we heel hard ons best gaan doen om toch aan dat ideaalbeeld te blijven voldoen. Er volgt een soort obsessie over de uitvoering op het behalen van dat doel. En dat wordt vervolgens hetgeen waar we onze energie op inzetten.
Ajam Paniki mind
Wat dan vervolgens nog meer stress oplevert en nog meer druk zet op of je wel de goede dingen aan het doen bent. Je gaat aan jezelf twijfelen. Je gaat dingen steeds verder overdenken. Waarom kan ik het niet? Waarom is het niet zoals ik wil? Maar wat kun je dan beter of anders doen?
Heel simpel, gewoon beginnen met het ‘waarom’ opnieuw te onderzoeken. Is dit wel wat ik wil? En dit onderzoek afzetten tegen de bedoeling. En is dit dan ook wel de bedoeling?
Creëer ruimte
Eerst eventjes een paar stappen terug. De mens is gericht op zelfbehoud, in ons hele bestaan zijn de belangrijkste zaak om te overleven, jezelf in leven te houden en sociaal emotioneel verwantschap. Eigenlijk is ons hele fysieke systeem, dus biologische en fysiologisch, daarop ingericht. De essentie van of iets urgent is of niet zit hierin versleuteld. Daar gebruiken we ook onze hersenen voor en zijn we dus van nature ook zo al geprogrammeerd. Dit systeem gedijt dus goed bij voldoende ruimte om het ook zo tot uitvoering te kunnen brengen.
Mindfuck
Maar de uitvoering is onderhevig aan de signalen en de vertaling die wij vervolgens maken. Wat uiteindelijk wordt bepaald door de gedachten die daarin leidend zijn en resulteert in bepaald gedrag. Wat van belang is, is goed onderscheid kunnen maken tussen wat dan urgent is of belangrijk. Waarom zou je ergens minder gelukkig van worden? Of waarom zou het een minder goed zijn dan het ander?
We zijn altijd onderhevig aan invloeden van buitenaf waardoor je verwijderd kunt raken van je eigen realiteit, dus van je eigen referentiekader en behoefte.
Weet je het wel zeker?
Hierdoor kan het beeld van wat je denkt dat je nodig hebt of wat je wilt, verstoord raken. Dit is de hoofdoorzaak van wanneer dingen niet of niet goed lukken. Ook als je denkt dat je het wel graag wilt. Je energie wordt namelijk niet optimaal verbruikt en er ontstaat een energie lekstroom.
- Je bent niet breinfit (onvoldoende slaap, stress, te veel hooi op je vork)
- Het is niet interessant genoeg of het is niet leuk
- Er is geen plan of geen goed plan
- Er is geen intrinsieke motivatie
Ingrediënten voor minder kopzorgen
Een paar tips voor hoe je door goede zelfzorg dichtbij jezelf kunt blijft.
- Als eerste moet je goed voor jezelf zorgen door in basis te zorgen voor een goede rust, voeding en veel water drinken. Rust in de vorm van slaap, routine en aandacht. Voeding al gevarieerd, met bij voorkeur iets meer groenten dan de rest (70/30). Lastig om genoeg water te drinken? Drink bij iedere keer dat je iets anders drinkt ook of eerst een glas water (standaard formaat).
- Als tweede is goed voor jezelf zorgen investeren in je eigen behoeftes. Wie ben je, wat wil je, wat kan je, waar word je blij van? En wat heb JIJ daarvoor nodig?
- En als derde is het belangrijk om te bepalen hoe je die eerste twee dingen goed doet. Zorg voor een goede strategie. Wat is de belangrijkste eerste stap en wat is een mijlpaal. Neem de tijd om het plan te doorleven en stel het bij.
De valkuil hierbij zit ‘m in het jezelf te leren vertrouwen op het proces. En te accepteren dat dingen tijd nodig hebben. Al helemaal in de wereld van nu waarbij alles binnen ons bereik is, waarbij alles 24/7 doorgaat, waarbij we denken dat alles wat je hartje begeert voor het oprapen moet liggen. Hierdoor raken we vervreemd van het feit dat dit niet zo is.