Weet je eigenlijk wel wat je kunt en waarom je denkt dat je daar goed in bent? Imposter syndrome gaat niet per definitie over goed zijn of fout doen.
Imposter syndrome is er niet opeens van de ene op de andere dag.
Het is er niet omdat je opeens beseft dat je nep bent of omdat je hebt gezegd dat je iets kunt, maar het eigenlijk niet kunt.
Imposter syndrome ontstaat als je niet voorbereid bent op tegenslag of niet bedacht bent op veranderingen. Zoals door persoonlijke omstandigheden of doordat essentiële factoren wezenlijk veranderen. Doordat je hier niet op bedacht bent lijkt het alsof er iets mis is met jouw kennis en kunde. Dit lijkt vooral zo omdat je vastloopt in je overtuigingen en je cognitie stagneert. Er ontstaat hersenmist.
Imposter syndrome is sterk onder invloed van externe bronnen, zijnde maatschappelijke druk, groepsdruk en prestatiedruk. Met name omdat de omgeving en mensen die daarbij horen dit gevoel van onmacht versterken. Doordat je bent veranderd, ben je niet meer ‘goed’.
Imposter syndrome is dus niet zo zeer bang zijn om door de mand te vallen, maar juist de angst om niet meer bij de groep te horen en dat je wordt uitgesloten om wie je bent. Een directe aanslag op je autonomie en status. Dit is wat voelt alsof je niet goed genoeg bent. Met andere woorden: een bedrieger of een neppert.
Dit werkt zo door hoe we geprogrammeerd zijn. Angst wordt door je hoofd geregistreerd als bedreiging. Dit is een overlevingsmechanisme. En als mens zijn we primair gericht op overleven. Dit is in de kantoorjungle nog steeds onveranderd. Wat betekent dat als je lijf een angstig gevoel registreert, zoals stress of afwijzing, dit automatisch is waar al je energie naartoe gaat. Ook je hersencapaciteit. Je doet misschien alsof van niet, maar het is onvermijdelijk.
Terwijl je ook wilt bewijzen dat je wel goed bent en naarstig blijft doorvechten voor waardering en erkenning. Door harder te werken, of door oneigenlijk werk te doen. Door hier geen gehoor aan te geven, te negeren en ondertussen door te blijven gaan terwijl je onder druk staat, stress ervaart en geen capaciteit meer hebt om zaken op te lossen is een sterke aanleiding voor burn-out, overspannenheid en depressie.
Bewustwording en capaciteit zijn daarom de belangrijkste hoekstenen van veerkracht. Het voorkomt dat je jezelf onnodig onder druk zet of jezelf klein houdt doordat groei uitblijft en er geen ruimte is voor zelfwaardering.
#zelfontwikkeling #persoonlijkeeffectiviteit #impostersyndrome