Skip to main content

Focus ~

Laatst maakte iemand de opmerking dat iedereen het maar steeds heeft over hoe ze energie krijgen van een ochtendritueel. Haar reactie was: ‘Ik krijg daar nou niet echt energie van.’
Ik vond dat een slimme opmerking! Want eigenlijk ben ik het daar wel mee eens. Maar waar gaat het hier dan wel om, als iedereen zegt dat ze daar juist wel energie van krijgen? Simpel gezegd gaat het niet zo zeer om het ochtendritueel, hoewel zo’n ritueel wel fijn is en goed is om te hebben.

Het gaat om het effect

Het gaat om het toepassen en wat het effect ervan is. En het effect is juist wat energie oplevert. Het is hiermee dus niet zozeer het ritueel op zich, maar wat er hierdoor voor effect ontstaat op de rest, de meerwaarde. De Sequitor!
Omdat deze opmerking mij triggerde over de wijze waarop er veel wordt geschreven en gesproken over Focus, leek het me nuttig om hier wat meer licht op te schijnen. In dit artikel geef ik je inzicht in een aantal vormen van focus en het effect ervan.

De vijfde Industriële Revolutie

In tegenstelling tot zo’n 10 tot 15 jaar geleden, bestond het dagelijks bestaan uit een totaal andere vorm van informatieverstrekking en vergaring. De opkomst van internet, manier van communiceren en alle devices waarmee we vandaag de dag communiceren, zijn een logisch gevolg van de industriële revolutie. Maar een industriële revolutie is nooit zonder gevolgen voor de mens. Omdat het gaat over een wezenlijke verandering van inzet van mensen en middelen over de gehele linie van leven, leren en werken. De meest essentiële veranderingen gaan over sneller en meer in een kortere tijd. Zo ook over de toegang hebben tot informatie. Realiseer je dat dit een enorme invloed heeft op hoe mensen hiermee om gaan. De verwachtingen van elkaar, het prestatieniveau, maar bovenal de mate en vormen waarin.

To much info

En hier is waar het wellicht misgaat. Doordat er nu zoveel informatie tot onze beschikking staat, vrij om te allen tijde te allen plaatsen te raadplegen, doen we dit dus ook. En het wordt in bepaalde mate ook van je verwacht. Sommige bedrijven vinden omdat het kan, het logisch dat je na werktijd mail beantwoordt. Je vrienden vinden het maar raar of stom als je niet binnen een minuut op een appje reageert. Als je iets wilt weten, kan je het direct ff opsnorren op het web. Het gevolg is alleen, dat deze revolutie geen beperking meer kent en stiekem 24/7 door blijft smeulen.
Deze vorm van informatievergaring en continu doordraaien van de maatschappij heeft dan ook zo’n uitwerking op de mens. Je weet niet meer wat je moet zonder je telefoon of internet. Als je iemand wilt bellen, stuur je eerst nog ff een appje. Hoezo?

Overprikkeling onderschat

Door overlading van informatie en mogelijkheden om te communiceren, krijgen we dit niet meer gematcht of georganiseerd in ons koppie. Inderdaad, we raken overprikkeld. Email, apps, sociale platforms, e-learning, nieuws en ga zo maar door.
Het is mij wel duidelijk dat we eigenlijk niet zo geschikt zijn voor deze vorm van overprikkeling. En dat is ook wel logisch, want een mens is nou eenmaal geen computer of machine. We zijn echt een heel vernuftig wezen, met heel veel slimme facetten. Maar ook die raken overladen en daardoor uitgeput of verstoord. En dit gebeurt onder anderen doordat we als mens goed gedijen bij een bepaalde vorm van rust, volgordelijkheid en flow. Wat gaat over de cognitieve capaciteit die je hebt om te kunnen leren. Over het ontwikkelen van oplossingsvermogen en motorische eigenschappen. Dit staat allemaal met elkaar in verband. Denk aan schrijven met pen en papier of kleuren en het lezen van boeken.

Verschillende Focusvormen

Dit gezegd hebbende is het vanuit zelfbehoud, een belangrijk aspect van persoonlijk leiderschap, nodig om een bepaalde vorm van focus te hanteren. Dit doen we of proberen we wel, maar nog te weinig. Focus kan je als volgt toepassen, namelijk door: keuzes te maken, door routine aan te brengen en door fysieke inspanning. Hieronder een korte handreiking over hoe en waarom het werkt.

  • Keuzes maken:
    Hoe? – Doordat je kiest voor een ding, ben je instaat om hier je aandacht en energie op te richten. Je doet hierdoor dus 1 ding goed, in plaats van een aantal dingen een beetje half. Dit is een duidelijk vorm van focus. Je voelt je krachtig en bent in flow, omdat je een keuze maakt en hiermee ruis en andere zaken die hier niet aan bijdragen, ff links kunt laten liggen. Dat komt later wel weer.
    Effect – Het resultaat hiervan is dat je dus niet meer in allerlei dingen tegelijk energie probeert te steken. Het voorkomt hiermee stress en het gevoel dat je van alles moet. Als je ergens energie aan spendeert kost dit breinkracht en soms een fysieke inspanning. Doorgaans kan je op volle kracht dit maximaal 2 uur achter elkaar doen. Daarna moet je weer opladen. So spend it wisely!
  • Routine aanbrengen:
    Hoe? – Routines toepassen, dit kan in vele vormen en bevinden zich over het gehele spectrum van leven, leren en werken. Bijvoorbeeld de koffiepauze, op zondag niet voor 15.00 uur op je telefoon kijken of een ochtendritueel. De mentale inspanning die het kost, bevindt zich in hetzelfde hersengebied als wat ervoor zorgt dat je niet hoeft na te denken over hoe je moet eten, lopen of lachen. Dat is maar goed ook, het zou anders een bende worden!
    Effect – Dit zorgt ervoor dat het routines steeds maar maximaal 10% denkvermogen vragen qua inspanning. Zo blijft er energie, in de vorm van rust, flow en denkvermogen over voor de complexe vraagstukken of nieuwe situaties en het kunnen aanpassen in geval van veranderingen. Dit vraagt doorgaans per gebeurtenis namelijk wel 80% per inspanning. En let op, dit kan je maar maximaal voor bepaalde tijd achtereen. Daarna is het op en moet er dus weer nieuwe brandstof in en tijd zijn voor opladen. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je lichaam en brein het onthoudt en minder energie vergt. Dit is de kracht van de herhaling!
  • Fysieke inspanning:
    Hoe? – Beweging is essentieel voor een gezond lichaam. De mens is ook gemaakt voor fysieke inspanning. Dit hoeft echt niet direct te gaan over vijf dagen in de week sporten of marathons rennen. Het gaat over de dagelijkse wandelingen, de was doen, boodschappen doen, traplopen en even een lekker dansje in de woonkamer.
    Effect – Het moment dat je je fysiek inspant, ben je echt alleen daarmee bezig. Een mens kan nou eenmaal maar een ding tegelijk. Niet dat het denken stopt, dat is namelijk een natuurlijk proces dat altijd doorgaat. Maar het denken krijgt flow, gedachtes blijven stromen en gaan niet malen. Geen tijd om te piekeren dus! En dit is niet alleen een moment dat je kunt loslaten, er komen allerlei stofjes vrij die goed zijn voor je gemoedstoestand. Ze maken blij en daardoor weer fit en energievol. En zoals eerder gezegd, een motorische en fysieke inspanning is onlosmakelijk verbonden met breinfitheid. Het zorgt er letterlijk voor dat je weer in balans komt en ruimte krijgt in je hoofd.

Allemaal zaken die je direct kunt toepassen. Begin eens met een Focus-dagboek, waarin je bijhoudt wat je anders doet en de veranderingen monitort! Niet alleen leuk, het werkt echt.

Lees ook de column van Life Coach Eindhoven – Rust en Routine, persoonlijke effectiviteit
Lees ook de column van Life Coach Eindhoven – Perfectionisme en faalangst

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?