Skip to main content

– Balans en Ecologie

Before you’re able to know when not to give a f*ck.

We blijven op zoek naar die ene succesfactor, naar hoe je “voor eeuwig en altijd” gelukkig kunt zijn. Het blijft een intrige om dit te achterhalen en blijven we dus ook maar googlen, scrollen en proberen alles wat gratis beschikbaar is te volgen, lezen en liken. Maar! Wat ga je er dan mee doen!? En dat is niet om te etteren, maar wat ga je dan doen als je denkt dat je niet gelukkig bent? En hoe ga je om met tegenslag?

Balans is nodig

Er is te allen tijde balans nodig. Wat betekent dat het een niet zonder het ander gaat. Een lichtkant heeft ook een schaduwkant. Zoals het duiveltje vs het engeltje op je schouder, angst voelen vs dapper zijn, zelfvertrouwen vs twijfel of liefde vs haat.
Wanneer het een of het ander de overhand heeft en sterker aanwezig is, ontstaat er een disbalans. Dit zorgt vervolgens voor onrust, onmacht en twijfel. De ecologie van leven, leren en werken raakt verstoord. Je weet niet geen onderscheid meer te maken tussen goed of fout, blij of boos. Het is dus onmogelijk om altijd alleen maar gelukkig te kunnen zijn. Afgezien van het feit dat geluk, boosheid of een andere emotie slechts een moment opname zijn, zou je anders zonder balans gewetenloos raken, geen empathie meer hebben en onpersoonlijk worden. Omdat het je niet interesseert of raakt. Je spiegelneuronen missen een referentie en er is dan geen inlevingsvermogen mogelijk. Ook niet naar je eigen gedrag.

Ecologie check

Besef van deze normen en kaders is niet alleen nodig om zaken als goed of fout te kunnen bestempelen, maar juist voor begrip, persoonlijke grenzen en de algehele ecologie. Als je niet weet hoe het is om je gekwetst te voelen, weet je ook niet hoe het is om veerkrachtig te zijn of emotioneel vitaal. Dit zou ook een valkuil worden in je relatie met andere. Het zal ten koste gaan van relaties, vrienden en andere vormen van communicatie. Denk erover na wat jij prettig vindt in hoe andere met jou omgaan. Zowel in de vorm van vriendschappen als op zakelijk gebied. Het is nodig om je in te leven in wat belangrijk is voor zowel jezelf als voor anderen, zodat je hier een gezonde balans in kunt vinden. Het goed doen voor andere, waardering ontvangen is fijn, maar gewaardeerd worden voor wat je voor andere betekent of doet is nog meer lonend. Het zorgt voor sterke banden en persoonlijk leiderschap, in de vorm van trots, intimiteit en veerkracht.

Balans tussen hoofd, hart en lijf

Ik blijf hierbij benadrukken hoe belangrijk de balans tussen hoofd, hart en lijf is. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je lijf is niet een op zichzelf staand iets wat je los kunt koppelen van je gevoel en emoties. Het heeft een sterke invloed op elkaar en het is daarom van belang om naar beide te luisteren. Als je fysiek fit bent, zul je je mentaal beter voelen en beter functioneren. Het perse moeten sporten of alleen nog maar lijnzaad eten om vervolgens volledig verstopt en uitgeput te raken, heeft hier ook mee te maken. Je zult je er namelijk ongelukkig door gaan voelen. Ons lijf en onze hersenen nou eenmaal gemaakt voor variatie. In de vorm van inspannen en ontspannen. In het jezelf uitdagen en routine hebben. Hetzelfde geldt voor voeding, we gedijen het beste bij gevarieerd eten. En ja, daar hoort ook af en toe een lekker gebakje of een frietje met bij. Zolang het maar in balans is.

Een voorbeeld over Veranderen vs. Straffen

Je vindt dat je er niet goed uitziet. Een kilootje hier en daar te veel en je bent snel moe van traplopen. Dit moet echt anders! Je gaat flink sporten, als het effe kan 5 keer in de week en soms meer. Gevolg is dat je na een maand of 3 een blessure krijgt, die niet goed herstelt. Je baalt, want je kunt nu niet meer sporten. Het ging net zo lekker. Door al het sporten zie je jouw beste vrienden ook een stuk minder, daar pluk je nu niet de vruchten van. En dan zit je daar weer alleen op de bank met je single-pack. Prutser!

De balans hierin gaat dus over het bereid zijn om hetgeen waar je nu niet blij mee bent niet gelijk te vertalen naar falen, een straf of verplichting. Maak een plan wat bij jou past en bij de fase van je leven. Dit zorgt voor een gezonde aanpassing van wat er is in plaats van nieuwe stress en tegenslag. Ga bij jezelf te raden wat hierin zo belangrijk voor je is en neem een redelijk tijdsbestek. Bepaal ook de momenten die gevierd mogen worden. Superbelangrijk om jezelf te laten zien wat je al bereikt hebt!

Tips voor morgen

  • Schrijf je top 3 aan ambities op, bijvoorbeeld in een mooi notebook, op een mooi briefje of op drie mooie kaartjes en hang of leg het neer op een zichtbare plek. Zodat je het te allen tijde ziet;
  • Bepaal wat hierin zo belangrijk voor je is en vertaal dit naar een paar basisprincipes. Dit zijn jouw persoonlijke leef- en vuistregels ten aanzien van deze ambities;
  • Maak het proces naar het bereiken van het gewenste resultaat een creatief proces. Met liefde, uit nieuwsgierigheid en zonder iets als goed of fout te bestempelen. Maak gebruik wat van wat erop je pad komt, wat je ziet en voelt.

Met deze tips creëer je bewustwording en rust. Doordat je zelfstandig en bewust keuzes maakt en je hier op focust, voorkom je ruis in iedere vorm van communicatie, zowel in je hoofd als interpersoonlijk. Wat zorgt voor innerlijke flow en balans.

Lees ook het artikel over Focus – Hocus Focus
Of het artikel over Bewustwording – In het Ondertussen
En ook het artikel over Perfectionisme en Faalangst – Dust if off!

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?