Skip to main content

Herpak jij jezelf makkelijk na het begaan van een fout? Of als je en publiek wordt uitgelachen? Dit is wat er gebeurt als je op scherp wordt gezet door een onveilige omgeving.

Er kunnen 100 dingen goed gaan, maar als er 1 ding misgaat, krijgt dit vaak de overhand. En publiek wordt een fout zelfs uitvergroot. Afwijzing, afkeur of ongevraagde kritiek. Het blijft je maar bezighouden. Na één keer de mist ingaan, voel je je bezwaard en lijkt het wel of iedereen het er over heeft!

Watskeburt?
Als eerste is dit hoe het ons brein werkt. Ons oerinstinct is gericht op zelfbehoud, en zelfbescherming. En daar hoort fouten maken, oftewel bedreiging niet bij. Dit gaat over zowel echt gevaar zoals fysiek geweld, als ook psychische of sociale onveiligheid. Denk aan buitengesloten worden of falen. Maar ook liefdesverdriet of bedrog binnen vriendschap.

De reden waarom?
Als tweede is er de herinnering aan de ervaring. Hoe iets door het brein vastgelegd wordt. We zijn gericht op het positieve en zijn minder bedacht op het negatieve. En daardoor minder alert op wat er fout kan gaan. Je gaat er niet standaard vanuit dat iets kan tegenvallen. Zelfs niet als je een sterk innerlijke criticus hebt.

Ja, we overschatten de boel geregeld. En als het dan misgaat, staat zo’n negatieve herinnering direct in verband met de context ervan in het geheugen gegrift. Met als risico dat dit de nieuwe waarheid wordt. In gelijke situaties denk je automatisch: ‘Ik kan dit niet’, ‘dit gaat fout!’, ‘dan sta ik weer voor paal!’, ‘ja, dag! Echt niet.’
Als je dit herkent, weet je hoe demotiverend en belemmerend het effect hiervan kan zijn.

Je gaat opeens uit van een niet bestaand gegeven. Steeds als dezelfde situatie zich voordoet, ontstaat hevige paniek en stress. Je krijgt depressieve gevoelens en wordt angstig of achterdochtig, omdat je de situatie niet meer goed kunt inschatten. Je krijgt letterlijk ademnood en voelt je uitgeput. Dit is iets anders dan ‘gewoon’ angst hebben of je ergens ‘druk’ over maken.

Zo werkt het
Persoonlijke veiligheid betreft dezelfde hersenfunctie, maar dan met betrekking tot sociaal-emotioneel waarden. Zoals het collegiaal klimaat op werk. Als je je optimaal veilig voelt, ben je ook instaat om vanuit een positieve mindset te blijven denken en handelen. Zoals gemotiveerd je werk doen. Waar fouten maken erbij hoort en bovenal geaccepteerd wordt. Zonder stress of negatieve gevolgen.

De neurologische functie van persoonlijke veiligheid zit in hetzelfde hersengebied als het oerinstinct vechten, vluchten of relaxen. Indien jouw persoonlijke veiligheid onderdruk komt te staan, heeft dit dus invloed op de hersenen en gaat door deze negativiteit de hersenfunctie achteruit. Zoals denkvermogen, oplossingsvermogen en cognitie.

Het ligt dus niet zo zeer aan jouw persoon, maar aan in welke mate jij je veilig en gewaardeerd voelt om vrij te handelen.
Persoonlijke veiligheid is hiermee noodzakelijk om je gedreven en gemotiveerd te voelen. Gericht op een goede uitkomst.

Persoonlijke Veiligheid & Sociale Verbinding wordt behandeld in:

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?