Persoonlijke grondhouding
Jouw referentiekader, aka ‘kijkglas’ of ‘levensvenster’, wordt door allerlei overtuigingen, waarnemingen en normen gevormd. Opleiding of zaken die ‘van thuis uit’ altijd zo werden gedaan, zijn extrinsiek. Maar intrinsieke zaken zijn nog veel bepalender voor het levensvenster. Het is daarom essentieel bij het maken van keuzes. Hoe iemand zijn of haar emoties vormt, hoe je bepaalt of je iets wilt of niet. Het omvat dus voornamelijk intrinsieke zaken, zoals persoonlijke drijfveren en competenties, die tezamen je persoonlijk referentiekader vormen. Het is zoveel meer dan alleen opvoeding, omgeving of opleiding. Het is een heel essentieel deel van jouw grondhouding. In dit artikel doe ik een handreiking waarom het kennen van jouw grondhouding zo belangrijk is en wat je ermee wint.
Supertool?
Niemand weet of ervaart waarom jouw referentiekader is, zoals het is. En jij die van een ander ook niet. Je vraagt je misschien af waarom ik dit steeds blijf benadrukken. En waarom ik het dan vervolgens een supertool noem. Dat zal ik uitleggen. Op het moment dat iets helder is, geeft het inzicht en kan je erop sturen. Dit betekent dat wanneer je weet wat je grondhouding is, je hier dus richting mee kunt bepalen. Welgezegd je levenspad volgen. Omdat je grondhouding is opgebouwd uit een aantal fundamentele onderleggers is het medebepalend voor de mate van jouw levensgeluk, ontwikkeling en succes.
The Reason Why!
Ben je bewust hoe krachtig dit is. Vanuit jouw persoonlijke voorkeuren weet je waar je blij van wordt. Je kerncompetenties laten zien waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft. En ‘flow’ ontstaat doordat je kunt doen waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen en dat binnen de context waarin je je ook nog kunt ontwikkelen. Groei is essentieel voor een bepaalde mate van levensgeluk. Maar alleen als het intrinsiek gemotiveerd is. Als dit niet zo is, dan is iets tijdelijks of levert het niet op wat anders wel zou kunnen. Deze intrinsieke motivatie is gelinkt aan je ‘Spark’. De reden waarom je denkt dat je dit tot in der eeuwigheid zou kunnen blijven doen en het idee dat je ergens een positieve bijdrage aan levert. Dit is de ‘The Reason Why’!
Levenspad
Als je weet waarvan je bent, ben je in staat om zelfstandig keuzes te maken. Je kunt je keuzes namelijk afstemmen op waar en hoe jij het beste zult floreren. Je kunt je competenties inzetten, daar waar deze door gelijkgestemden herkend en erkend zullen worden. Dit gaat over het vinden van een omgeving waar je kennis kunt opdoen, maar zeker ook delen. Doordat je op eigen kracht weet bij te sturen en keuzes te maken volgt vanzelf rust, focus en kracht. Dit komt in de vorm van trots, zelfvertrouwen en zelfwaardering. Zelfs op het moment dat het niet goed gaat of wanneer je fouten maakt.
Veerkracht
Zo weet je dus ook waar je niet van bent. Hierdoor kan je focussen en weet je om te gaan met wat erop je pad komt. En berust je jezelf in het van gewoon een keer nee zeggen. Als er iets misgaat, mocht dat überhaupt het geval zijn, zal je sneller bij- en herstellen. Je bent instaat om beter te anticiperen, doordat jouw stip aan de horizon niet verandert. Deze is namelijk nog steeds helder voor jou! Om veerkrachtig te kunnen handelen is het wel nodig om je basisprincipes scherp te hebben, zodat je die praktisch kunt toepassen. Basisprincipes vormen de vertaling van drijfveren en je referentiekader. Het is een soort kader voor hoe je handelt en denkt, maar niet perse steeds bewust over na hoeft te denken. Bijvoorbeeld:
– Principieel gedachtengoed met betrekking tot werkethiek;
– Jouw basis opvatting in relatie tot rechtvaardigheid;
– Of vriendschap.
Let wel, anderen zullen nog steeds instructies nodig hebben, niemand kan in jouw hoofd kijken! Dus maak je geen illusies, jouw handleiding staat echt niet op je voorhoofd!
Lees ook: Column Life Coach Eindhoven – Als ik later groot ben | Passie
Lees ook: Column Life Coach Eindhoven – Door het Kijkglas | Persoonlijk referentiekader