Skip to main content

45 jaar en mijn enige echt conclusie is dat er na groep 8 (6e klas) niks verandert!

De bewijsdrang, behoefte aan liefde en erkenning. De wens om erbij te horen en van betekenis zijn. De noodzaak van vriendschappen en dat familie geen keuze is. En dat de zelfvervreemding volgt, zodra je begint met interactie en begrijpt dat je in het keurslijf moet van het grotere geheel.

De bewijsdrang

Het grotere geheel betreft in Nederland voornamelijk het voldoen aan het algemeen maatschappelijk geaccepteerd beeld. Doen zoals de anderen doen. Het problematische hierbij is de Nederlandse cultuur. De DNA van onze cultuur is zelfingenomenheid, inhumaniteit en zelfverrijking. Zelfingenomenheid door misplaatste hoogmoed en arrogantie: “Doe maar gewoon wat ik zeg” en “dat bepaal ik zelf wel”. De inhumaniteit van struisvogel politiek door weg te kijken van serieuze problematiek en als afleiding hiervan te focussen op randzaken die er niet toe doen. En zelfverrijking, wat vooral kan als je al een bepaalde mate van rijkdom hebt. Maar de vrije vertaling van Nederland is ‘verdienmodel’.

Des te lastiger wordt het om objectief en onafhankelijk nog “juiste” keuzes te maken. Om het te willen, moet je je er eerst te midden van bevinden om er vervolgens weer uit te stappen en de logische verbanden kunnen leggen om een overwogen beslissing te kunnen nemen.

De kunst is om je dan vooral niet te laten verleiden door de illusie dat alleen door los te breken van het grotere geheel, je vrij kunt zijn en het juiste kunt doen.

Paradigma van tijd

Je bent op deze wereld te allen tijde en een onderdeel van het grotere geheel en dit is waar je het moet zien te rooien. Denk daarom niet dat het keurslijf van de maatschappij afbreuk doet aan jouw autonomie. Je bent gewoon nog steeds een individu met een eigen mening en eigen behoeftes. Door de tijd heen raken we echter van onszelf vervreemd. Door leven, leren en werken kom je in aanmerking met verschillende krachtenvelden en moet je jezelf daarbinnen ook ontdekken. Vaak is het lastig om dichtbij jezelf te blijven en je tijd verstandig uit te geven. Voldoende ruimte voor wat jij echt belangrijk vindt, want je kunt jouw tijd écht maar een keer uitgeven.

Ik beheers niet de tijd. Morgen komt altijd en gisteren is het verleden. Het gaat erom wat je doet met de gegeven tijd. Liefde, erkenning en van betekenis zijn, zijn de drijvende kracht achter de mens. Zo ook bij jou en mij. Een belangrijk bewustzijn hierin is dat aanzien, glorie en rijkdom vergankelijk zijn. Emotionele waarden zijn tijdloos en voor altijd aanwezig.

‘Don’t change your passion for glory’

Het gaat niet over ons

Ik denk dat dit ook de meest belangrijke waarden zijn die je tijdens de opvoeding kunt meegeven. Dit gaat niet over zaken met de mantel der liefde bedekken. Het gaat er juist over je kinderen niet te willen ontzien en ze bewust te leren hoe verantwoordelijkheid te nemen. Feitelijk is iemand een hand boven het hoofd houden of iemand “beschermen” een oneerlijke situatie creëren. Je stelt de ander niet instaat om te leren en te groeien. Je ontneemt ze de kans om op basis van eigen waarneming een eerlijke keuze te maken of een eigen mening te vormen. Je houdt iemand dus bewust klein en belemmert zo persoonlijke groei en zelfbewustzijn.

Mijn hoofd, hart en lichaam resoneren met wat ik doe en wie ik ben. Ik heb nooit het idee dat ik me anders voor doe of wil doen. Dit komt denk ik doordat ik hier heel zelfbewust in ben. En daardoor er minder last van heb als mensen die mij niet snappen. Of het vervelend vinden als ik niet doe wat zij willen dat ik doe. Het is ook zo dat hoe beter ik dit begrijp, ik minder getriggerd wordt en me niet meer laat verleiden door zaken die eigenlijk niets te maken hebben met de context. Ik laat me niet minder misleiden door het Ego, mijn ego. Want eigenlijk gaat het praktisch nooit over mij en zijn veel zaken nooit persoonlijk.

Bende van ellende

Waar ik persoonlijk wel gevoelig voor ben en op aansla is huftergedrag en niet integer handelen. En dan bedoel ik niet het beste jongetje van de klas willen zijn, want dat moet iedereen lekker zelf weten. Dit gaat voor mij over “het over lijken gaan”, pronken met de veren van een ander. En machtsmisbruik, macht gebruiken om je zin te krijgen of om anderen voor je karretje te spannen. Deze sociaal emotionele waarden gaan over de onderstroom vanuit sociale verbinding. De motivatie van het waarom en wat ons intrinsiek drijft in het positief bijdragen aan het grotere geheel. De invloed van de onderstroom op onze gemoedstoestand wordt bepaald door de kracht van sociale verbinding. Hoewel dus heel essentieel, wordt het toch vaak afgedaan als iets onzinnigs. Omdat het voor de meeste simpelweg niet tastbaar is en niet te verbinden is aan een verdienmodel. En daarmee dus gezeur en gedoe.

Zelfingenomenheid en inhumaniteit ten top.

Lees ook: Afwassen is goed voor je karakter

Maartje Vermeer

Author Maartje Vermeer

More posts by Maartje Vermeer

Leave a Reply

Open chat
Hulp nodig van Maartje?
Hallo,
Hoe kan ik je helpen?